Barion Pixel
Borvidékek
borászatok
•  Palkonya
Balatoni borvidék
 

A borvidék története
A balatoni borrégió területén 6 borvidéket különböztetünk meg. Badacsonyi, Balatonboglári, Balatonfüredi, Balaton-felvidéki, Zalai Borvidék, Nagy-Somlói Borvidék. A Somlói Borvidéket külön is megtalálod nálunk. A balatoni borvidékeken már régóta termesztenek szőlőt, itt is a római korig visszanyúló hagyománya van a szőlőtermesztésnek. A badacsonyi borokat egyenesen az "istenek nektárjának" nevezték, de természetesen később a Veszprémi Püspökség is készített itt misebort. Az Eszterházy család dézsmapincéjében is ezek a borok értek. Balaton-felvidéki borvidék (1300 hektár), Balatonboglári borvidék (3200 hektár), Badacsonyi borvidék (1600 hektár), Balatonfüred-csopaki borvidék (2150 hektár), Zalai borvidék(1600 hektár), Nagy-Somlói borvidék (600 hektár)
 
Földrajzi jellemzői:
A Balaton-felvidéki borvidéken a talajt meszes kőzet, bazaltos láva és tufakőzet, vályogos talaj jellemzi. Balatonfüred-csopaki borvidéken a talaj szintén változatos: kristályos pala, melyet homokkő, mészkő, homok fed, néhol magas vastartalma miatt megfigyelhetjük, hogy a föld vörös színű. Balatonboglári borvidéken a talaj homok, lösz, barna erdőtalaj. Badacsonyi borvidéken változatos, vulkánikus eredetű.
 
Időjárás:
A 4 borvidéket leginkább a mediterrán jelleg és sok napsütés határozza meg. A Balaton víztükréről visszaverődő fény javítja a szőlő minőségét, különlegessé teszi a borvidék klímáját.
 
Jellemző szőlőfajták:
Olaszrizling, Rizlingszilváni, Kéknyelű, Szürkebarát, Sauvignon Blanc, Cserszegi Fűszeres, Pinot Noir, Kékfrankos, Királyleányka, Rajnai Rizling, Chardonnay, Cabernet Sauvignon, Merlot.
 

 

 Pincészet neve:

Kolonics Pincészet

A több generációra visszanyúló családi vállalkozásunk a Somló dél-keleti oldalán, az Apátság-dűlőben található. Pincészetünk összességében 9 hektáron gazdálkodik mely területen olaszrizlink, juhfark és hárslevelű szőlővel van betelepítve.A borok klasszikus, tradicionális eljárással készülnek: hozamkorlátozással, fahordós erjesztéssel és érleléssel. A borászat 30 000 liter fahordós kapacitással rendelkezik. A borok 1-2-3 évig érlelődnek a pincében, s csak ezután kerülnek lepalackozásra.Ennek és a jelentős hozamkorlátozásnak köszönhetően borainktipikus somlai, gazdag mineralitású borokként kerülnek forgalomba.

Szállóvendégeket is fogadunk az egyedülállóan kialakított vendégházunkban.
 
Terület: 5 ha, spontán erjesztés
Dűlők: Apátság, Aranyhegy, Bárótag, Erdőalja, Gyür
Tengerszint feletti magasság: 170-350 méter Talaj: bazalttufa, barna erdőtala
 
Ajánló
Kolonics Pincészet
Magazin
blog

Borkóstoló, akár az Ön otthonában!

Elsődleges célunk, hogy leendő és meglévő partnereinkkel, hosszú távú bizalmi kapcsolatot építsünk ki. Ennek érdekében hoztuk létre a Primo Vino borkereskedést, a weboldalt és szolgáltatásait. Sommelier kollégánkkal sok időt és energiát fektettünk bele, hogy a magas minőséget a középpontba állítva, a legjobb tudásunk szerint állítsuk össze a szortimentet...

Orodán György sommelier, vezető borszakértőnk!

A Pécsi Tudományegyetem Geográfus szakán végzett, mindig is nagy érdeklődéssel fordult a természet megismerése és az utazások felé. E széles körű ismeretek képezték az alapot, melyhez idővel a szőlő és a bor szeretete párosult. Jelenleg a WSET (Wine & Spirit Education Trust) oktatója...

Viszonteladóknak infomáció

Ha egyedi és nem egy átlagos, sablonos borlapot szeretne, ami a szomszédnál is van... Termékeink több vendéglátóhelyen, delikáteszekben is megtalálható országszerte. Ha szeretné, hogy az Ön üzletét is színesítse választékunk, akkor kérjük jelezze felénk elérhetőségeinken és aktuális nagykereskedelmi árainkról tájékoztatást nyújtunk...