Barion Pixel
Borvidékek
borászatok
•  Palkonya
Egri borvidék
 

A borvidék története
A városban, a talajba vájt pincékben érnek az egri borok ma is, hiszen itt nem a szőlőhegyen, hanem a városban találhatóak a pincék. Az összenyitott pinceágakban majdnem az egész város átjárható a föld alatt. A szőlőtermesztés valószínűleg a XI. században honosodott meg, segített ebben az egri püspökség megalapítása 1004-ben, majd a vallonok betelepülése. Ők hozták be a hordóhasználatot és a francia szőlőtermelési módokat.  A XIII. században a ciszterci szerzetesek már teljesen innen fedezték borszükségleteiket, majd a török uralom alatt ide is a rácok hozták be a héjjon erjesztett vörösbor készítés kultúráját és a kadarkát. Egyre nagyobb szerepet kapott Eger gazdasági életében a szőlőtermelés és borkészítés, egyre szervezetebb formában. A jelenlegi neve a szőlőhegyeknek nagyrészt a XVII.-XVIII. században alakult ki. Majd a filoxéra itt is teljesen kiirtotta a szőlőket. A környezeti adottságok inkább fehérboroknak kedveznének, de mégis a Bikavér teszi híressé ezt a borvidéket. Itt volt az első eredetvédett bor, a bikavér, a hegyközség 1997-ben megalkotta a Bikavér-kódexet. Minimum 3 fajta, a termőhelyen javasolt bornak kell lennie a Bikavér házasításban, egyik sem lehet 50%-nál több és 5%-nál kevesebb arányban. Egy érdekesség, itt található Magyarország legmagasabb (501 m) szőlőtermő területe, a Nagy Eged hegyen.
 
Egri borvidék területe:
6000 hektár
 
Időjárás:
Hűvős klímával rendelkezik, hosszú tél, késő tavasz. Kevés csapadék jellemzi.
 
Földrajzi jellemzői:
Lávakőzet
 
Jellemző szőlőfajták:
Királyleányka, Olaszrizling,Chardonnay, Hárslevelű, Pinot Noir, Kékfrankos, Syrah,
Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Portugieser, Kadarka
 

 

 Pincészet neve:

Havas & Tímár

A pincészet egy hektár saját szőlőterülettel rendelkezik, azonban az első 2008-as szüret óta nagyon szoros együttműködésben dolgozunk szőlőtermelőinkkel. Ez nagyon fontos számunkra, mert hisszük és érzékeljük, hogy a minőség nagy részben a szőlőben dől el. Éppen ezért évről-évre egyre több tapasztalattal, gondos odafigyeléssel közösen végezzük a szőlő munkáit. Ez azt jelenti, hogy minden kézi munkában, metszésben, kötözésben, hajtásválogatásban, fürtválogatásban és természetesen a szüretben is aktívan részt veszünk.Borászati filozófiánk az, hogy a bort csak kifogástalan minőségű, egészséges és technológiailag teljesen érett szőlőből, minimális macerálással, lehető legkevesebb fejtéssel, természetesen készítsük, azért, hogy ne veszítsünk illat- és ízanyagokat.

Terület:4 ha
Dűlők: Ácsok, Ferenc-hegy, Kis-Kocs, Nagy-Eged, Rádé, Szarkás
Tengerszint feletti magasság:186-321 méter
Talaj: vulkanikus riolittufa, szürke mészkő, humuszos öntéshomok

 

Ajánló
Havas & Tímár
Magazin
blog

Borkóstoló, akár az Ön otthonában!

Elsődleges célunk, hogy leendő és meglévő partnereinkkel, hosszú távú bizalmi kapcsolatot építsünk ki. Ennek érdekében hoztuk létre a Primo Vino borkereskedést, a weboldalt és szolgáltatásait. Sommelier kollégánkkal sok időt és energiát fektettünk bele, hogy a magas minőséget a középpontba állítva, a legjobb tudásunk szerint állítsuk össze a szortimentet...

Orodán György sommelier, vezető borszakértőnk!

A Pécsi Tudományegyetem Geográfus szakán végzett, mindig is nagy érdeklődéssel fordult a természet megismerése és az utazások felé. E széles körű ismeretek képezték az alapot, melyhez idővel a szőlő és a bor szeretete párosult. Jelenleg a WSET (Wine & Spirit Education Trust) oktatója...

Viszonteladóknak infomáció

Ha egyedi és nem egy átlagos, sablonos borlapot szeretne, ami a szomszédnál is van... Termékeink több vendéglátóhelyen, delikáteszekben is megtalálható országszerte. Ha szeretné, hogy az Ön üzletét is színesítse választékunk, akkor kérjük jelezze felénk elérhetőségeinken és aktuális nagykereskedelmi árainkról tájékoztatást nyújtunk...