Barion Pixel
Borvidékek
borászatok
•  Palkonya
Mátrai borvidék
 

A borvidék története
Nem sokkal az államalapítás után, a 11 század. derekán említik először írásban, hogy a borvidéken, “1042-ben Saár határában zárdát építettek melyhez szőlőbirtok is tartozik”. A szőlőtermesztés sosem szakadt meg teljesen, a tatárjárás utáni újjáépítéshez kivágott erdők helyét is szőlővel telepítették be a hagyományok szerint. Mátraalján a nagyobb arányú szőlőtelepítés a 13. században indult meg, a 14. században már jelentősnek számító borkereskedelem zajlott. A borkészítés volumenéről árulkodik, hogy a török hódoltság alatt Gyöngyöst elfoglalták, s a hatvani bég dézsmabort is behajtott, de még a magyarok is adót vetettek ki a helyi borral. Míg az ország sok részén a német betelepítések fellendülést hoztak, a mátrai részeken ez kevésbé valósult meg, s Mária Terézia vámrendeletei is tovább nehezítették a vidék borkereskedelmét.
 
A borvidék adottságai
A borvidék a Mátra-hegység déli lejtőin, kelet-nyugat irányban a Tarna patak és a Zagyva folyó által határolt területen, mintegy 15−20 km széles sávban helyezkedik el. Jelenleg is innen kerül ki a magyar borexport csaknem 40 százaléka. A Kárpátok hegykoszorúja óvja a medencét a zord időktől, a Mátra-hegység déli délnyugati lejtőin a sok napsugár érleli a szőlőt. Az üde, friss gyümölcsös jelleg a vörös boroknál is jellemző.
 
Mátrai borvidék területe:
7800 hektár
 
Földrajzi jellemzői:
Pannonagyag, márga, lösz, andezit, riolittufa jellemzi a barna erdőtalajt. Amellett fekete nyiroktalaj, barnaföld jellemzi, mészben szegény.
 
 
Időjárás:
A jó mikroklímát a Mátra védelme adja, védi a területet az északi szelektől és a jelentős részét a csapadéknak  is felfogja.
 
Jellemző szőlőfajták:
Olaszrizling, Leányka, Irsai Olivér, Muscat Ottonel, Szürkebarát, Sauvignon Blanc, Chardonnay, Kékfrankos, Cabernet Franc, Cabernet Sauvignon
 

 

 Pincészet neve:

Babiczki László

A Soós István Borászati Középiskolába jártam, ezt követően a Budapesti CORVINUS Egyetem Szőlész - borász mérnöki szakán végeztem. Az itthon megszerezhető szakmai tudás mellet, nagyon fontosnak tartom a nemzetközi tapasztalatok gyűjtését is.  Folyamatosan járom a világ borvidékeit, borászatait: Olaszországban Abruzzóban, Toscanában; Portugáliában Portóban; Franciaországban Bordeux, Champagne, Cognac régiókban; Németországban Pfalz, a Rajna-mente, a Moser vidékén; Ausztriában Burgerland és Wachau tartományokban; Szlovákiában a Kürti borvidéken igyekeztem minél több külhoni tudást is megszerezni. A legutóbbi, hosszabb szakmai utam Dél-Afrikában volt.

 

Terület: 2,5 ha termő szőlő + 4 ha telepítés alatt
Dűlők: Páskom, Körtés, Bábaharaszt, Mérges
Tengerszint feletti magasság: 225 - 300 m
Talaj: vulkanikus andezites és riolitos altalajon csernozjom és barna erdőtalaj

 

Ajánló
Babiczki László
Magazin
blog

Borkóstoló, akár az Ön otthonában!

Elsődleges célunk, hogy leendő és meglévő partnereinkkel, hosszú távú bizalmi kapcsolatot építsünk ki. Ennek érdekében hoztuk létre a Primo Vino borkereskedést, a weboldalt és szolgáltatásait. Sommelier kollégánkkal sok időt és energiát fektettünk bele, hogy a magas minőséget a középpontba állítva, a legjobb tudásunk szerint állítsuk össze a szortimentet...

Orodán György sommelier, vezető borszakértőnk!

A Pécsi Tudományegyetem Geográfus szakán végzett, mindig is nagy érdeklődéssel fordult a természet megismerése és az utazások felé. E széles körű ismeretek képezték az alapot, melyhez idővel a szőlő és a bor szeretete párosult. Jelenleg a WSET (Wine & Spirit Education Trust) oktatója...

Viszonteladóknak infomáció

Ha egyedi és nem egy átlagos, sablonos borlapot szeretne, ami a szomszédnál is van... Termékeink több vendéglátóhelyen, delikáteszekben is megtalálható országszerte. Ha szeretné, hogy az Ön üzletét is színesítse választékunk, akkor kérjük jelezze felénk elérhetőségeinken és aktuális nagykereskedelmi árainkról tájékoztatást nyújtunk...