Barion Pixel
Borvidékek
borászatok
•  Palkonya
Pécsi borvidék
 

A borvidék története
Pécs, római nevén Sopianae már az ókorban is fontos kereskedelmi- és hadiútvonalak központjában helyezkedett el. A Mecsek déli lejtőit pedig mintha egyenesen szőlőtermesztésre teremtették volna, amit vélhetően hamar felfedeztek az itt élő népek. A törökök hadjáratait és a zűrzavaros időket a bortermelés is megsínylette, de a hódoltság évei alatt viszonylagos fejlődésnek indulhatott a borkereskedelem. A Pécsi borvidék aranykora azonban a 18., de még inkább a 19. században következett be. A baranyai bor rangos és elismert lett, a század közepétől pedig a pécsi pezsgőgyártás is fellendült az alapboroknak termelt itteni szőlőre támaszkodva. A fejlődések igazi motorja az egyházi, püspöki szőlőbirtokok voltak, ahol nemcsak a tényleges szőlőtermesztés folyt hatalmas méretekben, de a kornak megfelelő modern technológiai tudás is itt összpontosult. Több új szőlőfajtát is meghonosítottak, így került például a borvidékre a cirfandli Ausztriából. A tokajihoz hasonló édes borok készítésébe szintén sok energiát fektettek, és a délvidék jótékony hatásai is éreztették magukat. 
 
Földrajzi jellemzői:
Az egykori Mecsekaljai borvidéken sok a napsütés, de a mediterráneumhoz képest nedvesebb a levegő, rövidebb és kevésbé meleg a nyár. Az erdőtalaj, a lösz és a rajta képződött mezőségi talaj, valamint az évszázadok tapasztalatával kiegészülő modern technológia jól beazonosítható borkülönlegességeket eredményez. A Mecsek óvó hatása miatt még négyszáz méteren is találunk szőlőt.
 
Pécsi borvidék területe: 823 hektár
 
Jellemző szőlőfajták: 
Furmint, chardonnay, cirfandli, rizlingszilváni, hárslevelű, ottonel muskotály, királyleányka, tramini, rajnai rizling, zengő, zenit, zöld veltelini.

 

 Pincészet neve:

Ebner Pincészet

Birtokunkon összesen 13ha-on termesztünk szőlőt, melyből a vörös a számottevő. Boraink magas minőségűek, a környéken igazán kedveltek. Vörösboraink országos és nemzetközi versenyeken is rengeteg kitüntetést kaptak, amire igazán büszkék vagyunk. Úgy gondoljuk, hogy a bele fektetett energia gyümölcsöző, sikereket hoz...
 

 

Terület: 11 ha, organikus szőlő művelés, vörös borok spontán erjesztve.
Dűlők: Szigetvár - Végvári dűlő, Mozsgó szőlőhegy
Tengerszint feletti magasság: 200 méter
Talaj: kötött agyagos talaj
Ajánló
Ebner Pincészet
Magazin
blog

Borkóstoló, akár az Ön otthonában!

Elsődleges célunk, hogy leendő és meglévő partnereinkkel, hosszú távú bizalmi kapcsolatot építsünk ki. Ennek érdekében hoztuk létre a Primo Vino borkereskedést, a weboldalt és szolgáltatásait. Sommelier kollégánkkal sok időt és energiát fektettünk bele, hogy a magas minőséget a középpontba állítva, a legjobb tudásunk szerint állítsuk össze a szortimentet...

Orodán György sommelier, vezető borszakértőnk!

A Pécsi Tudományegyetem Geográfus szakán végzett, mindig is nagy érdeklődéssel fordult a természet megismerése és az utazások felé. E széles körű ismeretek képezték az alapot, melyhez idővel a szőlő és a bor szeretete párosult. Jelenleg a WSET (Wine & Spirit Education Trust) oktatója...

Viszonteladóknak infomáció

Ha egyedi és nem egy átlagos, sablonos borlapot szeretne, ami a szomszédnál is van... Termékeink több vendéglátóhelyen, delikáteszekben is megtalálható országszerte. Ha szeretné, hogy az Ön üzletét is színesítse választékunk, akkor kérjük jelezze felénk elérhetőségeinken és aktuális nagykereskedelmi árainkról tájékoztatást nyújtunk...