Basilicata régió
A borvidék története
Gazdagsága...
A Basilicata egy kicsi régió, amely főleg hegyekből és dombokból áll. Az éghajlat többnyire kontinentális jellegzetes mediterrán jellemzőkkel rendelkezik, meleg és száraz a tengerparti területeken és Matera szárazföldi területein. Ezek a területek olyan dombokba kerülnek, amelyek különösen alkalmasak a szőlőtermesztésre, különösen a keselyű lábánál. A Val d'Agri valamint a speciális pedoclimatic feltételek és a nagy magasságban a termesztés (több mint 500) hozzon létre egy nappali-éjszakai és téli-nyári termál kirándulás, amelyek a borok valóban lenyűgöző. Az éghajlatot a terület orográfiája befolyásolja, a hegyekben hidegebb és esősebb, a tengerparton enyhébb.
Borok és szőlőfajták
A Basilicata legjellemzőbb fehér szőlője - a Greco és a Malvasia - életet ad a közepes testű, de nagyon aromás összetettségű boroknak. A régió talaja termékeny és mély, ideális Merlot , Cabernet Sauvignon és Sangiovese termesztésére . A régió északkeleti részén található Vulture terület különösen alkalmas Aglianico del Vulture termesztésére . A kihalt vulkán közelében található szőlőskertekben gazdag kálium található, amely ásványi anyag különleges frissességet, ízt és ásványosságot kölcsönöz a boroknak.