Barion Pixel
Borvidékek
borászatok
Puglia régió
 

 
A borvidék története
Puglia fényes égboltjával és karsztos redőivel...
Területén puglia félig dombos és félig lapos. Északról indulva az első terület, amelyet látunk, a Gargano, egy mészkőből és kitörő kőzetekből álló hegyfok, amelynek felszínét - néha meredeken is - a mediterrán cserje borítja. Aztán jön a Tavoliere, még mindig Foggia tartományban, majd a Murge , egy hatalmas terület, amely Barletta-Andria-Trani, Bari és Brindisi tartományokat fedi le, és végül megvan a Salento, amely lefedi Lecce és Brindisi tartományok egy részét, és Taranto. Pugliában szinte mindenhol bort állítanak elő, amely nemcsak gazdasági erőforrást jelent, hanem kapcsolódást is mutat e helyek hagyományához és kultúrájához.
 
Borok és szőlőfajták
Az pugliai bortermelést az éghajlat és a sok napsütés kedvez. Az alberello puglia legelterjedtebb képzési rendszere, mivel lehetővé teszi a szőlő számára, hogy teljes mértékben kihasználja a talaj erőforrásait, megőrizve a szőlő és így a bor minőségét. A legismertebb szőlők közé tartozik a Primitivo, egy vörös fajta, amely puglia középső részén meglehetősen gyakori, és amelyből a Primitivo di Manduria áll elő, amely a régió egyik legfontosabb DOC-ja. Úgy tűnik, hogy ez a fajta genetikailag hasonló a dalmáciai Plavac Malihoz, és Kaliforniában találjuk Zinfandel néven. A Primitivo valószínűleg annak köszönheti nevét, hogy hajlamosabb érni, mint más fajták (a primo jelenti először).Salento másik fontos szőlőfajtája a Negroamaro , amely nagyon gyakori Brindisi és Lecce tartományokban. A régió északi részén van az Uva di Troia szőlő, más néven Nero di Troia , amely vörösborok előállítására szolgál. Puguliában olyan fehérborokat is gyártanak, mint a Locorotondo és a Martina Franca DOC , mindkettőt főleg Verdeca és Bianco d'Alessano szőlővel készítik . A fehérborok közül meg kell említenünk a Moscato di Trani-t , a White Moscato- val előállított édes bort .
 
 

 

 Pincészet neve:

Luccarelli

Meggyőződve arról, hogy a minden részletre való rögeszmés odafigyelés különbséget tesz, a vállalat szigorúan követi a betakarítás kényes szakaszait: a szőlőt kézzel kora reggel, hajnal előtt szüretelik, hogy garantálják a legjobb aromás összetettséget; az ép szőlőt azután a pincébe viszik, ahol megkezdik és befejezik a borászati folyamatot a szakértő borászok felügyelete alatt, akik az öregedésig és a palackozásig követik őket. A bennünket érdeklő őshonos szőlők közül a Primitivo mellett megtalálható a Negroamaro és a Malvasia Nera, mindkettő fekete szőlő; a fehérek között a Verdeca. A jövőbeni tervek között szerepel a Salento kevésbé ismert fajtáinak híressé tétele, továbbra is népszerűsítve nemcsak a vállalati márkát, hanem Puglia egész földjét az egész világon.

Ajánló
Luccarelli
Magazin
blog

Borkóstoló, akár az Ön otthonában!

Elsődleges célunk, hogy leendő és meglévő partnereinkkel, hosszú távú bizalmi kapcsolatot építsünk ki. Ennek érdekében hoztuk létre a Primo Vino borkereskedést, a weboldalt és szolgáltatásait. Sommelier kollégánkkal sok időt és energiát fektettünk bele, hogy a magas minőséget a középpontba állítva, a legjobb tudásunk szerint állítsuk össze a szortimentet...

Orodán György sommelier, vezető borszakértőnk!

A Pécsi Tudományegyetem Geográfus szakán végzett, mindig is nagy érdeklődéssel fordult a természet megismerése és az utazások felé. E széles körű ismeretek képezték az alapot, melyhez idővel a szőlő és a bor szeretete párosult. Jelenleg a WSET (Wine & Spirit Education Trust) oktatója...

Viszonteladóknak infomáció

Ha egyedi és nem egy átlagos, sablonos borlapot szeretne, ami a szomszédnál is van... Termékeink több vendéglátóhelyen, delikáteszekben is megtalálható országszerte. Ha szeretné, hogy az Ön üzletét is színesítse választékunk, akkor kérjük jelezze felénk elérhetőségeinken és aktuális nagykereskedelmi árainkról tájékoztatást nyújtunk...